
Dhal Curry- Srí Lankáról
Srí Lanka egyik nemzeti étele a Dhal, másnéven vöröslencse curry. Nincs olyan nap, amikor ez az étel nem készül el valahol az országban.
Ilyen ízletes curryt még tuti nem ettél!
Elsőként Sigiriya egyik eldugott falujában kóstoltam ezt a mennyei ételt, amelyet egy anya-lánya páros készített el nekünk. Mondanom sem kell, ennyi különböző ország bejárása után szinte felüdülés volt valami vegetáriánus-barát dolgot kóstolni. Szögezzük le, hogy az indiai currykért nem rajongok. De ez valami más!

A hölgy
Ez a kedves hölgy a lányával főzte meg nekünk életünk első, tradicionális sri lankai ebédünket. Minden alapanyagot frissen készítettek elő. Zöld kókuszt hasítottak, kókusztejet facsartak és szabad tűzön készült el az ínycsiklandó lakoma, amely minden érzékszervünkre hatással volt. Utána csak dhal curryt akartam enni.
Mindeddig csak vega fasírthoz használtam vöröslencsét.
Egy pillanatig sem gondoltam, hogy más is készülhet belőle, mint krémleves vagy fasírozott. De igen, van más felhasználási módja, és most meg is mutatom, hogy miképp.
Ez a recept az eredeti. Az, amit a falusiak mutattak nekem ott helyben, így óriási kincsként őriztem mostanáig és előszeretettel örvendeztetem meg vele a családomat is.

A legjobb alapanyagokon múlik minden
Természetesen szükségünk lesz vöröslencsére, többféle hagymára, chilire és kókusztejre. A pontos mértékeket lejjebb találod.
A legjobb a friss kókusztej, de itt, közép-kelet Európában, nagyon kicsi az esélyünk, hogy bárhol is kapunk. Ha valaki éppen egy egzotikus országból olvas, vagy valamilyen módon frisshez jut, akkor csak és kizárólag zöld kókuszt válasszon. Főzésre az a megfelelő!